Inici

Història amb Veu

Butlleti de Notícies

DIA 1 DE MARÇ. DIMECRES DE CENDRA

dimecres de_cendra

L'1 de març la comunitat catòlica de l’Alcúdia celebrem el Dimecres de Cendra (Dies Cinerum), és el primer dia de la Quaresma en el calendari catòlic. Es celebra 46 dies abans del dia de Pasqua.

Cal recordar que la Quaresma té una durada de 40 dies que, descomptant els diumenges, es corresponen a 7 setmanes. Per això a la vella Quaresma se la representa amb 7 cames i els seus corresponents peus, que es van arrencant a mesura que passen les setmanes, fent les funcions d’un calendari força rudimentari però ben efectiu.

La denominació d’aquest dia prové del segle X, quan fou instituïda la cerimònia de la benedicció i imposició de la cendra com a signe de penitència dels fidels. La cendra que s’imposa sobre el cap dels fidels que van a missa, en forma de creu, s’obté de la crema dels llorers, les palmes i els palmons beneïts el diumenge de Rams de l’any anterior.

dimecres de_cendra2

Per què cendra?

Doncs perquè la cendra és el símbol de caducitat de la condició humana, signe penitencial i de conversió, que és l’actitud que marca tot el període de la Quaresma. Pel que fa al ritus en sí, els penitents que avui van a missa s’acosten al capellà, qui els imposa la cendra mentre pronuncia les paraules "Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris", és a dir: "Recorda, home, que ets pols, i en pols has de tornar".

Us recordem que el dia 1 de març a l’Església es celebrarà la missa del Dimecres de Cendra a les 20:00 hores. Com a confrare i membre viu de la comunitat cristiana et convidem a celebrar-ho amb tota la Parròquia de l’Alcúdia.

 

Darrera actualització (dimarts, 28 de febrer de 2017 14:21)